Loading...
Om Oss 2017-09-24T10:55:29+00:00

Om oss bakom Släckväskan

Jag som har tagit fram Släckväskan heter Viktor Paulsson och jag arbetar som brandman sedan åtta år. Först arbetade jag två år i Räddningstjänsten Syd och nu har jag arbetet sex år i Räddningstjänsten Västra Blekinge.

Släckväskan är lösningen på ett problem som jag ställts inför i mitt arbete som brandman. Jag tycker inte att vi haft en bra möjlighet att få med oss en brandsläckare till branden i ett så tidigt skede som jag skulle önska. Brandsläckare är stora, tunga och otympliga att bära med sig och när de ska användas är varje sekund viktig.

Med Släckväskan kan brandsläckaren bäras på ryggen eller över axeln samtidigt som båda händerna är fria och rörelsefriheten inte är begränsad.

Först tänkte jag på den som en produkt för räddningstjänsten, som något för befälen vid framkomst till brandplatsen när de går sin runda runt exempelvis en byggnad för att bilda sig en uppfattning om situationen och vilka åtgärder som ska göras. Jag såg en stor möjlighet att spara tid om de kunde göra en första åtgärd direkt när du upptäcker branden. Men även för brandmännen som en omedelbar åtgärd. FIP, Första insatsperson, som ofta är ett deltidsbefäl som kommer i en mindre bil före resten av styrkan kommer med släckbilen skulle ha möjlighet att bära med sig en eller två brandsläckare och kunna påverka branden i ett tidigare skede.

Men snart såg jag att behovet av att kunna bära med sig en brandsläckare på ett snabbare, enklare och säkrare sätt delades av många fler. Allt ifrån offentliga byggnader, skolor, villor, flerbostadshus till hotell, väktare och militär för att nämna några, skulle ha väldigt stor nytta av Släckväskan.

Målsättningen har varit att skapa en produkt som kan användas på de ställen där brandsläckare finns idag utan att någon ny utrustning förutom väskan behövde införskaffas. Den är designad på ett sätt som gör det möjligt att hänga den på väggen på befintliga fästen på väggar och i bilar och båtar. Den befintliga brandsläckaren placeras i Släckväskan och det går att läsa av vilken typ av släckmedel den innehåller, vilket tryck den håller och när den senast servades när den är i väskan.

Det känns oerhört roligt och spännande att äntligen kunna lansera produkten och jag ser verkligen fram emot att se den öka säkerheten och tryggheten i samhället.